6 unikátní tipů, jak zhubnout bez cvičení

Chcete zhubnout, ale k smrti nesnášíte jakékoliv sportovní aktivity? Těchto 6 unikátních tipů vám zaručeně pomohou.

Hned na začátku bych rád zmínil, že pokud chcete opravdu kvalitně a co nejrychleji zhubnout, pak zařazení pohybových aktivit do vašeho života je tou nejlepší cestou.

Nicméně pokud existují nějaké překážky, které by vám bránily nějakou fyzickou aktivitu provádět, pak pro vás mám těchto 6 tipů, díky kterým můžete začít hubnout, aniž byste zvedli zadek z gauče.

1. Zvyšte podíl bílkovin ve vašem jídelníčku

Bílkoviny jsou jedním ze tří makronutrientů naší stravy (další dva jsou sacharidy a tuky), díky kterým můžeme nabírat svalovou hmotu a jsou potřebné pro obnovení našich současných tkání (nejen svalu, ale i kostí, kůže atd..)

Díky jejich složité chemické struktuře je pro naše tělo mnohem komplikovanější je zpracovat a to z nich dělá skvělý prostředek na spalování kaloríí. Uvádí se, že na trávení bílkovin potřebujete až o 20% více energie, než je tomu u sacharidů a tuků.

Bílkoviny také zvyšují pocit sytosti a tak nebudete mít tolik chutí na další kousek čokolády. A díky tomu sníte celkově méně kalorií. Zařaďte tedy do svého jídelníčku dostatek masa, mléčných výrobků (tvaroh, cottage,pravý řecký jogurt), vajíčka a další rostlinné bílkoviny z luštěnin. Dávejte jen pozor, abyste to s nimi nepřehnali. Všeho moc škodí.

2. Mějte v jídlech přesně danou strategii

Určete si kolik jídel denně budete jíst a mezi jídly neujídejte.  Snažte se do každého jídla přidat nějakou zeleninu a již zmíněné bílkoviny. Pokud máte chuť na nějaké „nezdravé“ potraviny, pak se nejdřív najezte těmi „zdravými“, počkejte 20 minut a pak popřemýšlejte jestli ty“nezdravé“ opravdu potřebujete.

3. Přestaňte pít tekuté kalorie

Že nemáte pít kolu je všem asi jasné, ale že byste to ani neměli přehánět s proteinovými koktejly už tak jasné každému není.  Koktejly si nechte na čas kolem tréninku, ale určitě s nimi nevyplňujte celý den. Jednoznačně budete mít rychleji hlad, než po pevné stravě. Vyjímkou jsou proteinové koncentráty na bázi kaseinu, proteinové pudinky atd.

Takže pokud chcete začít hubnout, snažte se vyhnout všem sladkým limonádám, džusům z krabic, ale i freshům bez vlákniny, mléčným shakům z rychlého občerstvení. To samé platí pro alkohol.  Pokud už máte na něco chuť ,pak volte light verze a hlavně plánujte strategicky. Opět platí pravidlo všeho moc škodí.

4. Přidejte zeleninu

Už jsem zeleninu zmínil v bodu výše, ale zaslouží si několik dalších řádků. Výhoda konzumace zeleniny je ta, že krom velkého množství vitamínů a minerálů obsahuje také vlákninu, která vás zasytí na dlouhou dobu. Ano, díky tomu budete mít opět tendenci sníst o něco méně a budete hubnout.

Další výhodou vlákniny je to, že na sebe dokáže částečně navázat tuky a vy ji přeměníte v nevstřebatelnou verzi, kterou pak ze svého trávicího traktu vyloučíte.

5. Pijte před každým jídlem vodu

Ať už tomu věříte nebo ne, pití vody před jídlem pomáhá snížit celkový objem konzumovaného jídla. Jinými slovy, váš mozek vám dá stopku mnohem dříve, než když byste vodu nepili.

Zkuste proto před a mezi jednotlivými sousty pít dostatečné množství vody.  Nejlepší variantou je mít alespoň malou flašku z vodou v tašce po celý den.

Snažte se vypít od 1,5 do 3 litrů vody denně. Je to ale dost individuální.  Záleží na vaší hmotnosti, venkovní teplotě, fyzické aktivitě, konzumované soli a draslíku, stresu, apod. Pokud vám voda nechutná, pak ji můžete zkusit ochutit citronem a nebo okurkou!

6. Snažte se co nejvíce chodit

Pokud už máte jakýkoliv důvod (nebo výmluvu) proč se nemůžete věnovat nějakým pohybovým aktivitám, pak se alespoň snažte co nejvíce chodit.

Chůze je tou nejvíce podceňovanou zbraní ve snaze zhubnout přebytečná kila. Nemusíte se potit, abyste spalovali kalorie. Spálite opravdu velké množství kalorií pokud se budete celý den hýbat.

Ať už byste měli místo telefonu s kolegou, který sedí o dvě kóje dál vyřídit osobně. Místo výtahu denně využili schodiště, nebo vystoupili z tramvaje o zastávku dříve a trošku se prošli. Každý krok se počítá!

Mimo kalorického výdeje je chůze také skvělým nástrojem jak si vyčistit hlavu, přijít na lepší myšlenky a díky tomu vnést do svého snažení více optimismu. 

Závěrem

Zde jsou moje tipy pro hubnutí bez použití násilí (sportu). Nicméně bych rád zmínil, že jakákoliv fyzická aktivita, ať už se bude jednat o cvičení, nebo jakýkoliv jiný sport vám zvýší celkový kalorický výdej. To je ale pouze jedna část skládačky.  Sportem taky zvýšíte svou kondici a celkové zdraví. Dáte také svým svalům impuls k tomu, aby zůstali tam kde jsou. Což je pro hubnutí velmi důležité (o tomu ale někdy jindy). Proto se opravdu velmi dobře zamyslete nad tím, zda se ve vašem nabitém rozvrhu nenajde alespoň 20 minut času, který můžete strávit lehkým posilováním, alespoň doma.

Kluky z Mansformation projektu mimo jiné učíme cviky se svoji vlastní vahou a tak si mohou kdykoliv odcvičit trénink doma s opravdu minimálním potřebným vybavením.

Pokud ale máte jednoznačný odpor ke cvičení a jakémukoliv sportu, nic není ztraceno. Pomocí těchto 6 tipů můžete na sobě udělat obrovský kus práce. V mém výživovém koučinku pomáhám i lidem, kteří pohyb odmítají a nebo se jednoduše hýbat nemohou díky svému zdravotnímu stavu. Kromě získání vlastních zkušeností, jak pracovat a přemýšlet nad jídlem můžete zároveň trvale zhubnout od 8Kg do 12kg v rámci 3 měsíční spolupráce. Zkušenosti a jedné z klientek se můžete dozvědět ve videu níže. :)

Pokud byste o výživový koučink měli také zájem, neváhejte mě kontaktovat na email jakub@jdidosebe.cz

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Jak nejrychleji poznat kvalitní proteinovou tyčinku?

Jak nejrychleji poznat kvalitní proteinovou tyčinku?

a nenaletět výrobcům, kteří vás chtějí obelstít...

Jak minimalizovat pravděpodobnost těžkého průběhu Covidu-19?

Jak minimalizovat pravděpodobnost těžkého průběhu Covidu-19?

Která část populace je potenciálně nejvíce ohrožena těžkým průběhem Covidu-19 a co s tím můžeme dělat?

Dáte si fresh džus a nebo colu?

Dáte si fresh džus a nebo colu?

Asi na první pohled hloupá otázka. Ale není!

Snižují krémy na opalování tvorbu Vitaminu D?

Snižují krémy na opalování tvorbu Vitaminu D?

Vitamin D tvoří pod naší kůží během opalování. Ale co když díky opalovacím krémům úplně zablokujeme tvorbu Vitaminu D a my nebudeme schopni pokrýt potřebnou dávku pro naše tělo? O tom bude tento článek.

Je čas na změnu životního stylu?