Snižují krémy na opalování tvorbu Vitaminu D?

Vitamin D potřebujeme pro správnou funkci hormonů a také naší imunity. Můžete ho získávat z některých potravin a ve formě doplňků stravy. Ovšem ten nejdůležitější zdroj je sluneční záření, kdy se Vitamin D tvoří pod naší kůží během opalování. 

Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak to funguje když se natřete opalovacím krémem? Co když opalovací krém úplně zablokuje tvorbu Vitaminu D a my nebudeme schopni pokrýt potřebnou dávku pro naše tělo? O tom bude tento článek. 

Vitamin D vzniká díky UVB záření ze sluníčka. Jenže problém je ten, že veškeré opalovací krémy mají za úkol toto záření blokovat. Je vědecky prokázáno, že opalovací krémy prokazatelně snižují tvorbu Vitaminu D, ale dle současných informací je snížení tvorby pouze minimální. 

Jak je to možné? 

Prvním důvodem může být fakt, že většina z nás se krémem nemaže od hlavy až k patě a úzkostlivě nehledáme poslední suché místo na těle. Většinou to bývá naopak (pamatuji si velmi dobře na ty spálené pruhy na zádech, když jsem si je snažil svépomocí namazat) :). Další proměnnou je množství naneseného krému, použitý ochranný faktor a četnost nátěrů během slunění. 

Druhým důvodem může být fakt, že ačkoliv opalovací krémy blokují UVB záření, nejsou schopny jeho propustnost zcela eliminovat (leda, že byste se komplet omotali celofánem) :) . A pro dostatečnou produkci Vitaminu D nepotřebujete za každou cenu plnou dávku slunečního záření. Takže je dost možné, že i když se sluníte s opalovacím krémem, dostatek UVB záření stejně pronikne do vaši kůže a zahájí se tvorba Vitaminu D.

 

Jak dlouho byste se tedy měli slunit, abyste dostali správnou dávku Vitaminu D? 

Když to napíšu velmi stručně. Stačí vám něco mezi 5 až 30 minutami na odhalené ruce, dlaně a obličej 3x týdně mezi 11 a 15 hodinou.

Ale pro ty, kterým tato odpověď nestačí, záleží na barvě vaší kůže a také aktuálním UV Indexu v lokalitě, ve které se právě nacházíte. Čím světlejší odstín kůže máte, tím kratší doba vám na sluníčku bude stačit. To samé platí ohledně UV Indexu. Čím vyšší aktuální UV Index, tím kratší dobu potřebujete. V našich zeměpisných šířkách se UV Index pohybuje mezi 1 až 9 stupněm z 11. Což je vcelku velké rozmezí. Mějte na paměti, že “vápenkám” stačí kolem 10 minut a “černochům” až 30 minut, aby získali dostatečné množství Vitaminu D pod svou kůži. 

Komu by ani tento popis nestačil, tady je kalkulačka. , kde můžete zadat spousty dalších proměnných. Získáte tak informace jak dlouho byste se měli opalovat pro optimální dávku Vitaminu D a za jak dlouho se pravděpodobně spálíte. Kalkulačka je bohužel pouze v angličtině.   

Mám pro vás na závěr ještě několik zajímavých informací. Po dosažení určitého množství vitaminu D se jeho výroba pod kůží zastaví. To znamená, že pokud se budete slunit déle jak 30 minut, více Vitaminu D si už vaše tělo vyrábět stejně nebude. Je to ochranný mechanismus těla, abyste se  Vitaminem D nepředávkovali. A jak víme, příliš vysoké dávky vitaminu D mohou být pro naše tělo toxické. 

Závěrem

 

Opalovací krémy snižují účinnost tvorby Vitaminu D, ale nikoliv zásadním způsobem. Pokud půjdete na koupaliště a nebudete se vyloženě od hlavy k patě úzkostlivě mazat každých 15 minut faktorem 50+, pravděpodobně získáte svojí vysněnou dávku Vitaminu D. Rozhodně nedoporučuji se při dlouhém slunění zcela vyhýbat opalovacím krémům (tady by bylo dobré zmínit, že existují zdravější i méně zdravé produkty). Lepší je mít méně Vitaminu D, než za pár let rakovinu. 

Takže jak už to bývá, všeho s mírou. Krásný den.

Zdroj: https://examine.com/nutrition/sunscreen-vitamin-d/

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Co když průměrnost is the new black?

Co když průměrnost is the new black?

Naše společnost je nastavená na výkon. To nikdo nepopře. Chceme vždycky to NEJ! A když to nemáme, chceme alespoň sledovat jaký to je, když to někdo má.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Je čas na změnu životního stylu?