Jak nejrychleji poznat kvalitní proteinovou tyčinku?

a nenaletět výrobcům, kteří vás chtějí obelstít...

Mít proteinovou tyčinku po ruce kdykoliv během dne je jedna z účinných strategií v mých programech Jdidosebe a Mansformation. Je to ta nejjednodušší cesta, jak ve chvílích, kdy nemáš čas uspokojit hlad, chuť na sladké a zároveň dodat tělu bílkoviny. Což je mimochodem problém 99,9% lidí, kteří ke mě přichází. 

Dřív byla „proteinovka“ pouze výsadou specializovaných obchodů s fitness doplňky stravy. Teď na ní ale můžeš narazit v supermarketech, drogeriích a dokonce na benzínkách. Což je pozitivní zpráva. Je to krok kupředu. Nicméně jsou firmy, které se tvoje snažení o zdravější životní styl pokusí pošlapat výměnou za tučný zisk. 

Jak? Vyhýbavým tvrzením na obalu proteinových tyčinek. A v tomto článku bych ti chtěl ukázat, jak na tyto marketingové triky nenaletět.

Trik č.1 - Procenta místo obsahu

Pokud na obalu tyčinky najdeš místo přesné hodnoty pouze procentuální obsah bílkovin v tyčince, pak můžeš začít čmuchat lotrovinu. Např. 30% bílkovin v tyčince (30% per bar). Protože pokud ti někdo prodá tyčinku o váze 50g a z toho je 30% bílkovin, dostaneš do sebe pouze 15g bílkovin, což není ideální porce bílkovin v jednom jídle. V tomto případě musíš koupit alespoň dvě. Ideální je když výrobce na obal tyčinky na férovku uvede přesný počet gramů bílkovin v tyčince. Např. 25g v tyčince (25g per bar).

Trik č.2 - Není bílkovina, jako bílkovina

To, že je v proteinové tyčince 25g bílkovin nemusí hned znamenat, že je to top výběr. Výrobci s oblibou do celkového obsahu bílkovin zahrnují i bílkoviny, které pro lidský organismus nejsou plně využitelné. To znamená, že kromě žádoucího mléčné bílkoviny, která se většinou skládá ze syrovátkové, nebo kaseinové bílkoviny do tyčinky také nacpe sojovou bílkovinu a nebo kolagen, který se následně započítá do celkového obsahu bílkovin.

Pokud je výrobce plně transparentní, uvede poměry jednotlivých bílkovin ve složení tyčinky. Netvrdím ale, že sojové bílkoviny a kolagen nesmí v tyčince být. Může, ale nesmí tvořit její hlavní část. Dám ti jeden tip. Nekvalitní tyčinku většinou poznáš tak, že je levnější oproti ostatním tyčinkám a dost často je právě koupíš na nestandartních místech jako jsou benzínové pumpy. Není to ale pravidlem. Obecné pravidlo zní, že kvalitní proteinovou tyčinku většinou nekoupíš pod 60Kč za kus.

Na co je ještě brát ohled? 

Chuť! 

Udržitelný zdravý životní styl je o prožitku. Pokud budeš dělat a jíst něco, co tě baví a chutná, máš mnohem větší šanci na úspěch, než když se budeš muset do něčeho nutit. Proto ti proteinová tyčinka prostě musí chutnat. Vyzkoušej různé splečnosti a příchuťě. Najdeš zde obrovskou variaci. Ne všechny tyčinky musí chutnat odporně. Ba naopak, můžeš si na nich vypěstovat závislost. Což je dobře!

Obsah sacharidů a tuků v tyčince

Tady je to o preferencích. Někdo je rád, že je v tyčince další zdroj sacharidů a tuků, protože to z tyčinky dělá komplexní zdroj živin a může v nutných případech nahradit jedno celé jídlo. Některé proteinové tyčinky se pyšní tím, že obsahují nulové množství sacharidů, nebo tuku. Ok, pokud z nějakého důvodu potřebuješ pouze čistou bílkovinu, jdi do toho, ale raději neočekávej dobrou chuť.

Obsah vlákniny

Může se stát, že to výrobci potáhnou opravdu vysoko a do proteinové tyčinky také přidají nějakou vlákninu. Což je super! Ale osobně to vnímám tak, že je fajn proteinovou tyčinku vždy kombinovat s nějakým kouskem ovoce, abych doplnil vlákninu z tohoto zdroje a tím celkově zvýšil sytost jídla.

A to je vše přátelé! Mohli bychom se samozřejmě zanořit do velké hloubky, ale myslím, že pro člověka, který není ve výživě zabořený až po krk, není to jeho hobby a chce pouze žít zdravěji je toto naprosto dostačující pro základní orientaci v proteinových tyčinkách. Stejný způsobem přisputupuji ke klientům i ve svých programech. Nejdříve to nejnutnější co potřebuješ k výsledkům a pokud je zájem, můžeme jít do hloubky.

Když tě bolí svaly, znamená to, že rostou?

Když tě bolí svaly, znamená to, že rostou?

No pain, no gain! Tímhle heslem jsem se řídil celou dekádu během mojí kulturistické kariéry. Teď už si to nemyslím. Proč? Protože věda a zkušenosti!

LIFE HACK: Jak žít šťastnější život

LIFE HACK: Jak žít šťastnější život

Rád bych vám popovídal o tom, jak být ve svým životě aspoň o chlup šťastnější

GAME CHANGERS – Revoluce ve výživě nebo jen další propaganda?

GAME CHANGERS – Revoluce ve výživě nebo jen další propaganda?

Kdo ještě neviděl dokument Game Changers, pak upozorňuju, že v tomhle článku bude hodně spoilerů.