Zdravé vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky

Ingredience

75 g ovesné mouky
25 g vanilkového proteinu + trochu na obalení
20 g vlašských ořechů
30 g mandlí
20 g jablka
1 vejce
6 kapek vanilkového flavdrops

Oloupané jablko nastrouháme na jemno, přidáme mleté vlašské ořechy a mandle, vejce, vanilkový protein, mouku a dosladíme vanilkovými flavdrops. Vypracujeme hladké těsto a zabalené ve folii dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Poté tvarujeme rohlíčky na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 10 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme ve vanilkovém proteinu.

Linecké cukroví

Ingredience

65 g jemně strouhané mrkve
100 g špaldové mouky
1 žloutek
60 g kokosového oleje
trochu citronové kůry
marmeláda bez přidaného cukru

Nastrouhanou mrkev, žloutek, citronovou kůru a kokosový olej společně rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto. Zabalené ve folii necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu. Na pečicím papíru vyválíme tenký plát a vykrajujeme požadované tvary cukroví. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C 12-15 minut. Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou bez cukru. Pokud bychom chtěli přidat bílkoviny, můžeme cukroví slepit například tvarohem (raději bych použila tvaroh v kostce, vaničkový bude příliš řídký) oslazeným flavdrops dle chuti, pak ale cukroví nejde moc dlouho skladovat. Necháme odležet alespoň do druhého dne. 

Čokoládové rohlíčky s chilli

Ingredience

1 vejce
100 g ovesné mouky
50 g másla
1 vrchovatá lžíce kakaa
30 g čokoládového proteinu
30 g xylitolu
špetka soli
¼-½ lžičky chilli 
1 lžíce řeckého jogurtu

Z uvedených ingrediencí vypracujeme trochu lepivé těsto, které zabalíme do folie a dáme alespoň na hodinu do lednice. Rohlíčky tvarujeme ideálně vlhkýma rukama, aby se nám těsto tolik nelepilo. Pečeme na pečicím papíře v troubě předehřáté na 180°C asi 15 minut.

Zázvorové hrudky z ovesných vloček

Ingredience

90 g jemných ovesných vloček
2 bílky
½ lžičky prášku do pečiva
15 g xylitolu
15 g lněného semínka
25 g rozinek
20 g nasekaných vlasškých ořechů
1 lžička skořice
1 lžíce strouhaného zázvoru
špetka soli

na polevu:
15 g hořké čokolády (85% kakaa)
malá lžička kokosového oleje

Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, přidáme xylitol a prášek do pečiva a ještě chvilku šleháme. Do bílků opatrně stěrkou vmícháme směs ovesných vloček, lněného semínka, rozinek, oříšků, skořice a zázvoru. Lžící tvoříme hromádky na pečicí papír a pečeme při 180°C cca 15 minut. Po vychladnutí můžeme polévat čokoládovou polevou – na tu rozehřejeme kousek čokolády s kokosovým olejem a promícháme dohladka (rozehřát můžeme ve vodní lázni, event. opatrně v mikrovlnce – je potřeba čokoládu kontrolovat a promíchávat, aby se nespálila)

Perníčky

Ingredience

60 g ovesné mouky
60 g mandlové mouky
80 g pšeničné celozrnné mouky
20 g čokoládového proteinu
4 lžíce čekankového sirupu
½ prášku do perníku
1 lžička perníkového koření
1 lžička skořice
1 vejce + 1 žloutek na potření
1 lžička kokosového oleje

Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Mezi dvěma pečicími papíry vyválíme a vykrajujeme požadované tvary. Lehce potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut. Necháme několik dní uležet, aby změkly.

Marokánky

Ingredience

50 g jemných ovesných vloček
200 ml mléka
25 g sušených meruněk
25 g rozinek
25 g goja
25 g ořechů (vlašských nebo mandlí)
2 lžíce pomerančové šťávy
pomerančová kůra
20 g čokoládového proteinu
1 jablko

na polevu:
40 g vysokoprocentní čokolády + malá lžička kokosového olej

Ovesné vločky s mlékem uvaříme na hustou kaši. Přidáme na drobno nakrájené sušené meruňky, rozinky, goja, nasekané ořechy, pomerančovou šťávu a kůru, protein a nahrubo nastrouhané jablko. Lžičkou na pečicí papír tvoříme malé hromádky a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme cca 25 minut. Necháme vychladnout a poté namáčíme spodní stranu v čokoládové polevě vytvořené rozpuštěním čokolády s troškou kokosového olej.

Nepečené kuličky

Ingredience

50 g jemných ovesných vloček
30 g kakaa
40 g sušeného kokosu
70 ml mléka
50 g čokoládového proteinu
1 lžíce medu

na obalení:
volitelné – kokos, mleté ořechy (mandle, vlašské ořechy, pistácie…), semínka, prášek z lyofilizovaného ovoce...

Všechny ingredience smícháme dohromady a vytvarujeme kuličky. Obalíme v kokosu, oříškách, semínkách podle fantazie. Necháme rozležet v chladu.

Kokosky

Ingredience

2 bílky
100 g kokosu
špetka prášku do pečiva
xylitol dle chuti
půl lžičky vanilkového extraktu

Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, osladíme dle chuti, přidáme vanilku a stěrkou přimícháme kokos. Lžičkou tvoříme hromádky na pečicím papíru. Pečeme na 180°C asi 12 minut. Necháme vychladnout a uležet.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Jak nejrychleji poznat kvalitní proteinovou tyčinku?

Jak nejrychleji poznat kvalitní proteinovou tyčinku?

a nenaletět výrobcům, kteří vás chtějí obelstít...

Zbývá poslední krok

Je čas na změnu životního stylu?