Zdravé vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky

Ingredience

75 g ovesné mouky
25 g vanilkového proteinu + trochu na obalení
20 g vlašských ořechů
30 g mandlí
20 g jablka
1 vejce
6 kapek vanilkového flavdrops

Oloupané jablko nastrouháme na jemno, přidáme mleté vlašské ořechy a mandle, vejce, vanilkový protein, mouku a dosladíme vanilkovými flavdrops. Vypracujeme hladké těsto a zabalené ve folii dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Poté tvarujeme rohlíčky na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 10 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme ve vanilkovém proteinu.

Linecké cukroví

Ingredience

65 g jemně strouhané mrkve
100 g špaldové mouky
1 žloutek
60 g kokosového oleje
trochu citronové kůry
marmeláda bez přidaného cukru

Nastrouhanou mrkev, žloutek, citronovou kůru a kokosový olej společně rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto. Zabalené ve folii necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu. Na pečicím papíru vyválíme tenký plát a vykrajujeme požadované tvary cukroví. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C 12-15 minut. Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou bez cukru. Pokud bychom chtěli přidat bílkoviny, můžeme cukroví slepit například tvarohem (raději bych použila tvaroh v kostce, vaničkový bude příliš řídký) oslazeným flavdrops dle chuti, pak ale cukroví nejde moc dlouho skladovat. Necháme odležet alespoň do druhého dne. 

Čokoládové rohlíčky s chilli

Ingredience

1 vejce
100 g ovesné mouky
50 g másla
1 vrchovatá lžíce kakaa
30 g čokoládového proteinu
30 g xylitolu
špetka soli
¼-½ lžičky chilli 
1 lžíce řeckého jogurtu

Z uvedených ingrediencí vypracujeme trochu lepivé těsto, které zabalíme do folie a dáme alespoň na hodinu do lednice. Rohlíčky tvarujeme ideálně vlhkýma rukama, aby se nám těsto tolik nelepilo. Pečeme na pečicím papíře v troubě předehřáté na 180°C asi 15 minut.

Zázvorové hrudky z ovesných vloček

Ingredience

90 g jemných ovesných vloček
2 bílky
½ lžičky prášku do pečiva
15 g xylitolu
15 g lněného semínka
25 g rozinek
20 g nasekaných vlasškých ořechů
1 lžička skořice
1 lžíce strouhaného zázvoru
špetka soli

na polevu:
15 g hořké čokolády (85% kakaa)
malá lžička kokosového oleje

Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, přidáme xylitol a prášek do pečiva a ještě chvilku šleháme. Do bílků opatrně stěrkou vmícháme směs ovesných vloček, lněného semínka, rozinek, oříšků, skořice a zázvoru. Lžící tvoříme hromádky na pečicí papír a pečeme při 180°C cca 15 minut. Po vychladnutí můžeme polévat čokoládovou polevou – na tu rozehřejeme kousek čokolády s kokosovým olejem a promícháme dohladka (rozehřát můžeme ve vodní lázni, event. opatrně v mikrovlnce – je potřeba čokoládu kontrolovat a promíchávat, aby se nespálila)

Perníčky

Ingredience

60 g ovesné mouky
60 g mandlové mouky
80 g pšeničné celozrnné mouky
20 g čokoládového proteinu
4 lžíce čekankového sirupu
½ prášku do perníku
1 lžička perníkového koření
1 lžička skořice
1 vejce + 1 žloutek na potření
1 lžička kokosového oleje

Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Mezi dvěma pečicími papíry vyválíme a vykrajujeme požadované tvary. Lehce potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut. Necháme několik dní uležet, aby změkly.

Marokánky

Ingredience

50 g jemných ovesných vloček
200 ml mléka
25 g sušených meruněk
25 g rozinek
25 g goja
25 g ořechů (vlašských nebo mandlí)
2 lžíce pomerančové šťávy
pomerančová kůra
20 g čokoládového proteinu
1 jablko

na polevu:
40 g vysokoprocentní čokolády + malá lžička kokosového olej

Ovesné vločky s mlékem uvaříme na hustou kaši. Přidáme na drobno nakrájené sušené meruňky, rozinky, goja, nasekané ořechy, pomerančovou šťávu a kůru, protein a nahrubo nastrouhané jablko. Lžičkou na pečicí papír tvoříme malé hromádky a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme cca 25 minut. Necháme vychladnout a poté namáčíme spodní stranu v čokoládové polevě vytvořené rozpuštěním čokolády s troškou kokosového olej.

Nepečené kuličky

Ingredience

50 g jemných ovesných vloček
30 g kakaa
40 g sušeného kokosu
70 ml mléka
50 g čokoládového proteinu
1 lžíce medu

na obalení:
volitelné – kokos, mleté ořechy (mandle, vlašské ořechy, pistácie…), semínka, prášek z lyofilizovaného ovoce...

Všechny ingredience smícháme dohromady a vytvarujeme kuličky. Obalíme v kokosu, oříškách, semínkách podle fantazie. Necháme rozležet v chladu.

Kokosky

Ingredience

2 bílky
100 g kokosu
špetka prášku do pečiva
xylitol dle chuti
půl lžičky vanilkového extraktu

Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu, osladíme dle chuti, přidáme vanilku a stěrkou přimícháme kokos. Lžičkou tvoříme hromádky na pečicím papíru. Pečeme na 180°C asi 12 minut. Necháme vychladnout a uležet.

Nejnovější články

Které opalovací krémy jsou bezpečné pro opalování?

Které opalovací krémy jsou bezpečné pro opalování?

Krémy na opalování mohou obsahovat látky, které mohou mít v důsledku nadměrného užívání vliv na naše zdraví.

6 unikátní tipů, jak zhubnout bez cvičení

6 unikátní tipů, jak zhubnout bez cvičení

Chcete zhubnout, ale k smrti nesnášíte jakékoliv sportovní aktivity? Těchto 6 unikátních tipů by vám mohlo pomoci.

Dáte si fresh džus a nebo colu?

Dáte si fresh džus a nebo colu?

Asi na první pohled hloupá otázka. Ale není!