Jak zjistit, že jste zhubnuli správně? Aneb co zjistíte ze základního měření na InBody a proč na tom záleží?

Ještě než se pustíme do článku, dám vám první radu. Před tím, než se pustíte do hubnutí, zjistěte si o sobě co nejvíce informací. To vám pomůže udržet motivaci až do úplného konce vaší transformace. Tady si spousty lidí sebere obrovskou páku na možné budoucí slabší chvilky. První krok je znát svoji hmotnost a udělat si fotky před a po. To je skvělý start, ale co další parametry jako například množství tukové hmoty a množství svalů? To spousty lidí neměří a přitom je to v podstatě to nejdůležitější, pokud chcete na konci hubnutí zjistit jestli jste to udělali správně, nebo ne. Pak jsou to také další parametry jako hustota kostí, zadržování vody a nebo třeba hodnota útrobního tuku (tuk, který je umístěn mezi orgány). Jeho hodnota je určitým rizikovým ukazatelem zvyšující se pravděpodobnosti onemocnění kardiovaskulárními onemocněními. 

Není kilo jako kilo

Zhubnout můžete klidně 20kg za 3 měsíce, ale radost může vystřídat obrovské zklamání když zjistíte, že na tom nejste zdravotně až tak dobře, jak jste očekávali a v zrcadle se to stále dost „třese“. Ten zásadní rozdíl mezi „zdravým“ a „nezdravým“ hubnutím je v poměru svalů a tuků, které jste shodili. Pokud bude většina shozených kil ze svalové hmoty a jen malé množství z tuků, moc vám to ke zdraví nepřidá a ani vaše postava nebude vypadat o moc lépe. Pokud se vám ale podaří naopak shodit většinu hmotnosti z tuků a v tom lepším případě ještě přibrat nějaké svaly, uvidíte v zrcadle obrovskou proměnu a to samé můžete očekávat u vašeho zdraví. A paradoxně na váze nemusí být až tak znatelný úbytek.

Jak zjistím jaký mám poměr a svalů a tuků?

K tomu slouží zařízení InBody. Toto zařízení je unikátní v tom, že využívá pro analýzu vašeho tělo bioimpedanční metodu (BIA). Pro zjednodušení a vysvětlení je to zařízení, které do vašeho těla během měření vysílá slabý elektrický proud, který člověk není absolutně vůbec schopen vnímat a měří odpor jednotlivých tkání. Konkrétně obsah vody v jednotlivých tkáních. A podle toho dokáže rozlišit o jakou tkáň se jedná. 

Není váha jako váha

Pokud jste se o složení těla a jeho měření v minulosti již zajímali, určitě vám neuniklo, že se prodávají diagnostické váhy za vcelku slušné peníze. Řádově do několika tisíc korun. Problém těchto vah je ten, že přímo neměří, ale pouze odhadují. Pokud se tedy změříte 2x na stejné váze a vypijete sklenici vody, můžete dostat naprosto rozdílné hodnoty. A to pak může být naopak velmi frustrující, protože můžete dostávat ne úplně příznivé hodnoty a tak může klesat vaše motivace. Navíc nemá úplně smysl si dělat diagnostiku každý den, ale dejme tomu jednou za měsíc pro zjištění hmatatelnějších výsledků. Pořizovací cena InBody značně vyšší, ale je to zařízení, které je velmi dobře dostupné (např. v naší posilovně) a měří v porovnání s levnejšími variantami mnohem přesněji. 

Jak využíváme InBody v našich programech?

InBody je velmi mocný motivační nástroj. V našich programech Mansformation a Jdidosebe měříme klienty v rámci členství každý měsíc, aby viděli jaký mají progres a byli jsme schopni rychle reagovat v případě pokud výsledky neodpovídají očekáváním. Výsledky si klienti také sdílejí v rámci svých malých tréninkových skupinek a to na motivaci a vzájemnou podporu funguje velmi dobře.

Kde se můžete na InBody změřit? 

Třeba v našem gymu i mimo naše programy. Stačí se ozvat na jakub@jdidosebe.cz a rádi si s vámi domluvíme na termínu.

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Co když průměrnost is the new black?

Co když průměrnost is the new black?

Naše společnost je nastavená na výkon. To nikdo nepopře. Chceme vždycky to NEJ! A když to nemáme, chceme alespoň sledovat jaký to je, když to někdo má.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Je čas na změnu životního stylu?