9 nejčastějších mýtů kolujících kolem koronaviru

O koronaviru koluje spousty mýtu a polopravd, které přímo, či nepřímo mohou ohrožovat nás všechny. Zde je 9 nejčastějších z nich. Prosím o sdílení!

MÝTUS – Existují doplňky stravy, které mě mohou ochránit.

REALITA – I když existují doplňky stravy, které účinkují (velmi málo) v boji proti respiračním onemocněním, neochrání vás. Díky užívání doplňků navíc můžete nabýt dojmu, že se vám nemůže nic stát a snížíte vaši obezřetnost při dodržování důležitých hygienických pravidel.

MÝTUS – COVID-19 je stejně, nebo méně nebezpečný, než běžná chřipka.

REALITA – Dostupné důkazy ukazují opak. Úmrtnost na COVID-19 je v tuto chvíli dle různých zdrojů 10× až 20× vyšší. Přenos z člověka na člověka je také značně vyšší, než u běžné chřipky. Navíc naše těla zatím nemají vybudovanou dostatečnou imunitu, ani zatím neexistuje žádný běžně dostupný lék.

MÝTUS – Dokážu nakazit ostatní, pouze pokud mám symptomy a prskám kolem sebe.

REALITA – Pokud se infikujete, nemusíte vykazovat žádné symptomy po několik dní. Někdo dokonce nebude mít žádné po celou dobu onemocnění. Proto se doporučuje minimalizovat jakýkoliv kontakt s okolím. Zvláště s lidmi staršími a těmi, kteří mají trable s imunitou.

MÝTUS  – COVID-19 je nebezpečný pouze pro starší lidi.

REALITA – Méně rizikové pro mladé neznamená, že neexistuje žádné. Nejmladší registrované úmrtí v souvislosti s koronavirem bylo u osoby, které bylo teprve 14 let. Nechci nějak strašit, ale je mylné mít pocit, že mladí jsou 100% imunní proti fatálním následkům.

MÝTUS – Vakcína bude brzy k dispozici.

REALITA – Vědci z celého světa již usilovně pracují na vakcíně, ale zabere to měsíce, než některou z nich bude možné považovat za dost účinnou a zároveň bezpečnou, aby mohla být masově distribuována.

MÝTUS – Virus zmizí hned, jak se oteplí.

REALITA – Není to úplně jisté. Jsou potvrzené případy v zemích, kde je stále kolem 30C a vysoká vlhkost. Virus teplo nemá rád, ale určitě to neznamená, že ho  úplně zastaví.

MÝTUS – Je na čase koupit velké zásoby jídla.

REALITA – Pokud máte zásoby na dva až tři týdny, pak je to v pořádku. Omezíte tím častější nákupy a vyhnete se tak potencionálnímu seskupování většího množství lidí. Nicméně nákupy na měsíce dopředu díky vyvolané panice a chvilkové nedostupnosti některých produktů pouze zvyšují nervozitu a nedostupnost produktů pro lidi, kteří je v tu chvíli nejvíce potřebují.

MÝTUS – Zůstat doma je důležité pouze v případě, když jste nakažení, nebo nemocní. 

REALITA – Vyhýbání se lidem chráníte nejen sebe, ale i je. Je jedno, zda jste nakažení, nebo ne. Viz mýtus 3. Pokud se již rozhodnete odejít z domu, tak pouze do práce, nebo někam do přírody daleko od lidí.

MÝTUS – Můžete si lehce diagnostikovat, zda máte COVID-19.

REALITA – Suchý kašel je jedním z nejčastějších projevů, ale vlhký kašel a smrkání patří také mezi symptomy. Není jednoduše žádný způsob, jak rozeznat koronavirus, chřipku, nebo běžné nachlazení. Možná jste zaslechli, že pokud na 10 sekund zadržíte dech, aniž byste cítili nepříjemné pocity, nebo potřebu zakašlat, nemáte COVID-19. Není to bohužel pravda.

K napsání tohoto článku jsem se volně inspiroval ze serveru examine.com a přijde mi, že by ho měli mít k dispozici i lidé, kteří anglicky neumějí. Proto budu opět moc vděčný za další sdílení. Díky a přeju pevné zdraví. 

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Co když průměrnost is the new black?

Co když průměrnost is the new black?

Naše společnost je nastavená na výkon. To nikdo nepopře. Chceme vždycky to NEJ! A když to nemáme, chceme alespoň sledovat jaký to je, když to někdo má.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Je čas na změnu životního stylu?