Spalování tuků není hubnutí

Spousty lidí má v hlavě zafixováno, že pokud spaluje tuky, zároveň hubne.
A TO JE VELKEJ OMYL.

Co je spalování tuků a sacharidu? Je to důležitý? 

Spalování tuků, je pouze fyziologický proces v těle, kdy se laicky řečeno z tuků dělá energie, kterou pak využiješ a nebo taky ne (a tady je jádro pudla). A na chlup stejné je to se spalováním sacharidů. Spalování tuků a sacharidů v těle probíhá současně a nemá nic společného s tím, jestli hubneš, nebo nabíráš. Vysvětlím ti proč.

Představ si svoje tělo jako auto, který má jak benzínový, tak naftový motor. Oba dva používáš najednou. A to, který používáš víc závisí na tom, co za palivo do těla leješ častěji a jakým způsobem tělo používáš.

Můžeš do těla lít jenom benzín (sacharidy) a tvoje tělo si zvykne spalovat hlavně je. Nebo naopak do něj lít jen naftu (tuky) a bude spalovat zejména tuky. A nebo to můžeš namíchat a tělo si vezme to, co potřebuje. Je to na tobě.

Tak co si mam vybrat? Je to úplně jedno!

Takže ano, můžeš vědomě tělo nastavit na vyšší spalování tuků třeba právě tím, že se budeš vyhýbat sacharidům, nebo chodit trénovat na lačno. A třeba to děláš i díky jiným zdravotním benefitům, ale pokud se jedná o hubnutí, tak je to úplně jedno.

Protože vždy záleží na KALORICKÉ BILANCI. To znamená, že vždy záleží hlavně na tom, kolik těch pohonných hmot do těla naleješ a je jedno jestli je to benzín (sacharidy) a nebo nafta (tuky).

Nejde tedy o nastavení těla na spalování tuků, nebo sacharidů, ale KOLIK do sebe těch sacharidů a tuků ve finále dostaneš.

Moje rada na závěr zní, nesnaž se tělo ošálit technikama, které tě ve finále budou ničit, ale soustřeď se na základní zákony fyziky. Tozn. kolik energie do sebe leješ a kolik energie vydáš (ono je to ještě malinko složitější, ale pro začátek to bohatě stačí).

Příště až tě někdo zastaví a začne ti vysvětlovat proč dělá to a to, protože tím spaluje víc tuků, zeptej se ho kolik už celkem zhubnul a zda se to nevrací zpátky.

Pokud ses dozvěděl(a) něco novýho, nebo máš pocit, že tohle stojí za sdílení, budu moc vděčný za sdílení.

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Co když průměrnost is the new black?

Co když průměrnost is the new black?

Naše společnost je nastavená na výkon. To nikdo nepopře. Chceme vždycky to NEJ! A když to nemáme, chceme alespoň sledovat jaký to je, když to někdo má.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Je čas na změnu životního stylu?