Řecký Jogurt není vlastně jogurt

Řeckému jogurtu se sice říká jogurt, ale v podstatě se blíží konzistencí a taky metodou zpracování klasickému tvarohu. Takže je to v podstatě „řecký tvaroh“. I když za tenhle výraz bych asi dostal od Řeků solidní „flákanec“, jak je v poslední době ve zvyku.

Jak se vyrábí a na co při výběru dávat pozor? 

Jogurt se vyrábí z dvojnásobného množství mléka (v Řecku se jogurt tradičně vyrábí z ovčího mléka, ale běžně je zejména v průmyslově výrobě používáno kravské mléko) a je cezen skrze tkaninu, či papír, čímž je odstraněna syrovátka (mléčný cukr). Zároveň je v tomto procesu zachováno přirozené kvašení a tak v jogurtu můžete cítit kyselou příchuť. A pokud nejste zastánci teorie, že jsou mléčné výrobky pro člověka absolutní jedem, je kvašení v jogurtu pokládáno za pozitivum, protože dělá dobře našim střevům a tím potažmo i našemu zdraví.

V tomto jogurtu najdete také velké množství bílkovin a proto by neměl chybět ve vašem košíku za předpokladu, že se snažíte zhubnout a nebo vám ve stravě chybí bílkoviny (většinou to jde ruku v ruce).

Často se mi stává, že klientům poradím řecký jogurt, jako jeden ze zdrojů bílkovin. Načež když mi vyfotí ten, který si právě koupili, jsou vedle, jak ta jedle. Nejde tady o značku a ani o to, že by nepochopili, co po nich chci. Problém je v tom, že je na trhu spousty jogurtů, které se jako řecké tváří. A ty se nazývají jogurty řeckého typu. 

Řecký jogurt a jogurt řeckého typu je to samé co párky z masa a párky z obsahem masa. Zní to téměř stejně, ale opak je pravdou. V pravém řeckém jogurtu je přirozeně velké množství bílkovin, velmi málo sacharidů a obsah tuků bývá od 0% do 10% podle mléka, ze kterého se zpracovává. U jogurtu řeckého typu je to opačně. Obsahuje dost sacharidů, tuků a velmi málo bílkovin. A pokud už najdete takový, který má bílkovin více, pak je tam přidáván ručně ve formě mléčné bílkoviny. Takže jak vidíte, rozdíl mezi těmito produkty je propastný.

Proč by neměl chybět ve vašem jídelníčku? 

Možná už víte, že bílkoviny vás více zasytí a chrání vaši svalovou hmotu (a to nemusíte být žádní svalovci a ani nemusíte po svalech toužit) a díky tomu pomáhají hubnout a žít zdravěji.

Příště až půjdete do krámu pro řecký jogurt, vyzkoušejte třeba ten, který vidíte na obrázku (LIDL).

Tipy, jak si řecký jogurt připravit.

Častou jsou k dispozici ochucené verze. To přihrává k chuťovým vlastnostem v případě, že jste na cestách, ve spěchu a nebo nemáte možnost přidat vlastní ingredience přímo do něj. Nicméně je skvělý i samotný spolu s ovocem, které můžete koupit ve stejném obchodě. Jídlo na cestu, jak dělané. 

V řecké kuchyni je používán především jako základ pro tzaziki (nebo můžete vytvořit jakýkoliv dip) a jako dezert, na jehož vrchol se dává med a vlašské ořechy. Další variantou může být s višňovým sirupem. Fantazii se meze nekladou. 

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Co když průměrnost is the new black?

Co když průměrnost is the new black?

Naše společnost je nastavená na výkon. To nikdo nepopře. Chceme vždycky to NEJ! A když to nemáme, chceme alespoň sledovat jaký to je, když to někdo má.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Je čas na změnu životního stylu?