Minimalizmus pro maximální výkon

Před nedávnem jsem přijal pozvání do Podcastu Moje vize, kde se mě Petr ptal na to, jakým způsobem propojuji v mých programech Jdidosebe online a Mansformation trénink, výživu a mysl. Vysvětloval jsem, proč je důležité tyto oblasti brát jako propojený systém a jaké z toho plynou jedinečné pozitiva. Dotknuli jsme se také toho, jak vypadá moje denní rutina, abych zajistil, že jsem po většinu dní v dobré náladě a maximálně efektivní v práci.

Během povídání mi najednou začlo v hlavě krystalizovat něco, co jsem do této doby nevnímal, jako zásadní. Nikdy jsem neuvažoval nad tím, jak bych mohl moje programy definovat jednou větou a co vystihuje celou moji fylosofii. 

Věc se má tak, že se oba programy v průběhu času vyvíjeli určitým způsobem, který přímo reflektoval to, co jsem v daném období života prožíval a řešil. Prvních 15 let to bylo pouze o tréninku a výživě a následně po velmi agresivním autoimunitním onemocnění jsem si uvědomil, že tu jeden prvek chyběl. Tím prvkem byla moje mysl, na které stále intenzivně pracuji a nepřestává mě fascinovat.

Během povídání jsme se dotkli minimalismu a holistickém přístupu ke všem zmiňovaným oblastem. Spousta lidí, kteří chtějí změnit svůj životní styl má představu, že čím více toho změní a přidají do svého života, tím to bude lepší. Ale je „lepší“ zároveň i efektivnější a udržitelnější? Je potřeba dělat stále více a do svého už tak hektického života přidávat další povinnosti? 

Co kdybychom to udělali obráceně? A zeptali se na sami sebe - „Jaké minimum můžu udělat proto, aby mi bylo líp“? A jak mám vědět, co z těch všech nástrojů a metod mám vybrat? Která je ta nejjednodušší a nejjefektivnější? 

Víte, co se týče mojí profese, jsem perfekcionista. Chci o tématu, které studuji vědět co nejvíce a co do nejhlubšího detailu. Například u výživy mě to dohnalo až ke studiu učebnice biochemie. Čím déle ale každou oblast studuji, tím více se vracím na začátek a uvědomuju si, že běžný smrtelník není schopný pojmout a respektovat všechny detaily svého života tak, aby se z toho nezbláznil. Běžný člověk by musel být expertem na svoje tělo, psycholog, odborník na vztahy a profík ve své profesi. Já mám tu výhodu, že všechny tyto oblasti jsou mojí prací, což mi dává možnost se dostat opravdu do hloubky. Pokud ale jde o denní rutinu, pak si vybírám pouze to nejnutnější a nejefektivnější minimum proto, abych vyživil a posílil svoje tělo, uklidnil a zbystřil mysl, fungoval jako manžel a otec dvou dětí a v neposlední řadě byl schopný posouvat podnikání stále dále co se týče prefesionality a spokojenosti klientů.

A to je v podstatě definice to, co dělám v obou programech a co dělám já sám. Pomáhám lidem najít to nejmenší minimum, díky kterému dosáhnou maxima napříč všemi oblastmi života. 

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Co když průměrnost is the new black?

Co když průměrnost is the new black?

Naše společnost je nastavená na výkon. To nikdo nepopře. Chceme vždycky to NEJ! A když to nemáme, chceme alespoň sledovat jaký to je, když to někdo má.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Je čas na změnu životního stylu?