Které opalovací krémy jsou bezpečné pro opalování?

V minulém článku jsem se snažil odpovědět na otázku, zda opalovací krémy blokují tvorbu potřebného Vitaminu D pod naší kůži během pobytu na sluníčku. Kdo nečetl, vřele doporučuji. A dnes to bude na téma: “Které opalovací krémy jsou opravdu bezpečné”? Jak z hlediska prevence proti spálení, tak z hlediska zdravotního. Je totiž dokázáno, že příliš slunce má souvislost s karcinogenním bujení na pokožce. 

Řešení vypadá velmi jednoduše. Proto, aby jsme se dostatečně chránili používejte opalovací krémy. Je ale tato odpověď opravdu tak jednoduchá a vyčerpávající? Bohužel ne. Spousty krému na opalování mohou totiž obsahovat látky, které mohou mít v důsledku nadměrného užívání vliv na naše zdraví a nedej bože být jedním ze spouštěčů karcinogenního bujení, před kterým nás mají tyto krémy chránit. Docela paradox, nemyslíte?

Nebezpečné látky v opalovacích krémech

Pojďme se podívat na to, které konkrétní látky v opalovacích krémech jsou pro naše tělo rizikové při nanášení na povrch pokožky. 

Jsou to látky Oxybenzon, Ethylhexyl metoxycinamát (Oktinoxát), Homosalát, Oktisalát, Oktokrylen a Avobenzon. To jsou ty nejrozšířenější. Existují i další (jako Aminobenzoová kyselina známá jako PABA a Trolamin salicylát), ale od nich se postupně ustupuje a tak na ně pravděpodobně ani nenarazíte. 

Všechny zmíněné látky mají schopnost proniknout skrze kůži do vašeho těla. Některé z nich pak mohou mít v určitých koncentracích vliv na hormonální profil, což může mít za následek nespočet zdravotních komplikací zejména u dětí, kojících a těhotných žen, ale také u běžné populace. Proto se Evropská komise rozhodla regulovat množství aktivních látek na “bezpečnou” hladinu pro běžné užívání. Oproti Americké FDA je to několikanásobně přísnější kritérium, takže bychom měli být teoreticky v klidu. 

Nejsem zastáncem chorobného vyhýbání se veškerým látkám (ostatně jako i potravinám v našem výživovém koučinku), které mohou mít negativní dopad na naše zdraví. Věřím, že tělo má obrovskou schopnost regenerace a rozdíl mezi lékem a jedem je pouze v konzumovaném množství. Na druhou stranu pokud mám možnost bez větší námahy udělat lepší rozhodnutí, byť bude rozdíl pouze 0,00001%, tak ho udělám.

Zdravější varianta opalovacích krémů

Tím řešením je zakoupení opalovacího krému na bázi oxidu titaničitého, nebo oxidu zinečnatého. Tyto složky se údajně podle dostupných informací nevstřebávají (ani ve formě nanočástic) do pokožky a jsou to jediné mě známé látky, které existují na trhu bez negativního dopadu na zdraví při natírání na kůži. Důrazně zmiňuji při natírání na kůži, protože požití, nebo vdechnutí těchto látek zas tak bezpečné nejsou. Proto když už kupujete opalovací přípravek, kupujte vždy krém, který se nanáší pomocí rukou přímo na kůži. Rozprašovače a pudry zvyšují riziko požití, nebo vdechnutí. To platí pro jakoukoliv variantu krémů na opalování. 

Na závěr bych ještě rád zmínil několik zajímavostí a rad, na které jsem během hledání informací narazil.

  • UVA záření proniká mnohem hlouběji do těla i když nezpůsobuje spálení. Ale jeho intenzita může být příčinou karcinogenního bujení a tvorby vrásek. UVB pak nemá tak velkou sílu, ale způsobuje spálení na povrchu pokožky. Proto je dobré mít na paměti, že i když se namažete faktorem 50 a nespálíte se, neznamená to, že jste to nepřehnali s  UVA zářením, které pro naši kůži může být velkým rizikem. Proto je rozumné chodit na slunce mimo poledne a také nepohrdnout tričkem, slunečními brýlemi a kloboukem. Tyto pomůcky poskytují reálnou ochranu proti UVA záření.
  • Voděodolnost - na toto tvrzení se jednoduše nemůžete 100% spolehnout. S každým výrazným pocením a koupáním klesá míra ochrany před slunečním zářením. 
  • Pokud na výrobku najdete vyšší hodnotu ochrany než je 50, je to už pouze fajn marketingový trik, protože jakákoliv hodnota nad 50 už nepřináší další přidanou ochranu.

Závěrem

Opalovací krémy mají schopnost chránit naši pokožku před nadměrným slunečním UVA a UVB zářením. Existují zdravější a méně zdravé varianty, na které se ale nemůžete vždy na 100% spolehnout. Nic nenahradí tričko, sluneční brýle, klobouk a zdravý selský rozum pod ním.

Pokud zvažujete koupit zdravější variantu opalovacích krémů stačí do vyhledávače napsat "Opalovací krém s minerálním filtrem" a vyskočí na vás celá řada výrobků.

Pokud vám vaše zdraví není lhostejné a třeba bojujete i s nějakými kily navíc, mrkněte na moje programy www.jdidodsebe.cz a www.mansformation.cz 

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Co když průměrnost is the new black?

Co když průměrnost is the new black?

Naše společnost je nastavená na výkon. To nikdo nepopře. Chceme vždycky to NEJ! A když to nemáme, chceme alespoň sledovat jaký to je, když to někdo má.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Je čas na změnu životního stylu?