Je opravdu nutné se při aerobních aktivitách udržovat v tepové frekvenci proto, abyste zhubnuli? Vyloučeno!

Proč to tedy všude tvrdí a uvádějí to i výrobci sportovních pomůcek? Protože se nás tak trošku snaží tahat za nos a náčiní nám prodat. Využívají ale jednoduchého fíglu. Míchají jablka a hrušky do jednoho pytle. Hned vám to vysvětlím. 

Pod pojmem jablko rozumějte proces v těle, díky kterému se spaluje energie (třeba pro běh na běhacím páse). A to buď ze zdrojů tuků a nebo cukrů.

Hruška je zase proces, kdy reálně ubýváte na váze a kdy se zbavujete přebytečného tuku, který na sobě máte. 

Je potřeba si uvědomit, že to jsou dva naprosto rozdílné procesy a lidé je dost často hážou do jednoho pytle. A to jenom z toho důvodu, že žijou v domnění, že probíhají současně. Jenže háček je v tom, že probíhat současně vůbec NEMUSÍ. Může se stát (a děje se to poměrně často), že i přes to, že v současné chvíli spalujeme tuky, tak to ještě neznamená, že je reálně shazujete a ubýváme na hmotnosti. 

Proto se přestaňme trápit představou, že na naše tělo potřebujeme tajnou kombinaci ideální tepové frekvence, dokonalého načasování, počty jídel a doplňku stravy, které se prodávají pod pultem fitness studií z 80 let.  Pojďme si na rovinu říct, že všechny tyto rádoby zázračné kombinace, které se prodávají za nesmyslné peníze můžeme shrnout do jediného pojmu. Kalorický deficit! :)

O tom, zda zhubnete, nebo ne rozhoduje váš celkový příjem a výdej kalorií. A pokud budete mít stále vyšší příjem kalorií než výdej, můžete v „tepovce“ trávit klidně celých 24 hodin denně a nepomůže vám ani svěcená voda. 

Abych vám vysvětlil jak to celé funguje, je třeba si v jednoduchosti vysvětlit, jak funguje vaše tělo. 

Jak tělo spaluje energii (kalorie)?

Věc se má tak, že v sobě máte dvě spalovny, které vytvářejí energii, kterou používáte pro život, pohyb, sport apod. Jedna spaluje tuky a druhá cukry. Tyto dvě spalovny běží současně, ale každá hoří více, či méně podle toho, co děláme. Pokud jsme v klidu, spaluje na plné obrátky tuková spalovna. Pokud naopak sprintujeme a běžíme o život, aktivuje se hlavně spalovna spalující cukry. Tak, nebo tak, obě tyto spalovny mají jedno společné, tvoří energii. Protože jak sacharidy, tak tuky jsou zdrojem energie pro naše tělo. 

Jak tělo získává energii (kalorie)?

Tělo získává energii primárně ze sacharidů (cukrů) a nebo tuků. Sacharidy se ve většině případech uloží rychle ve formě glykogenu (sklad pro sacharidy) do jater a nebo vašich svalů. Při naplnění glykogenu se pak přebytky spálí a nebo přemění do tukových zásob. Při konzumaci tuků se tuky naopak dlouze tráví a pomalu uvolňují ve formě energie a případné přebytky putují do tukových buněk. 

A nyní nastává čas kdy si musíte položit zásadní otázku. Pokud v sobě budu mít spousty přebytečné energie, kterou moje tělo nedokáže zpracovat, je důležité jestli budu spalovat energii z tuků, nebo cukrů? Není! Je to naprosto jedno. Pokud vaše tělo nespálí veškerou přebytečnou energii ať už ze sacharidů, nebo tuků, tělesné hmotnosti se nezbavíte.

Pokud jsem ale stále neodpověděl na vaši otázku v jaké optimální tepové frekvenci máte cvičit, abyste se co nejdříve zbavili tukové hmoty, musím vám odpovědět opět otázkou. Co od toho očekáváte? Připravil jsem pro vás výhody a nevýhody tréninku v nízké a vysoká tepové frekvenci. 

Trénink v nízké tepové frekvenci

Výhody:

  • tento trénink nezatěžuje nervovou soustavu a tak ho můžete dělat každý den
  • můžete u toho pohodlně sledovat televizi, nebo seriály na Netflixu :)

Nevýhody:

  • spálíte za hodinu menší množství energie, než při vysoké tepové frekvenci
  • časově náročné

Trénink ve vysoké tepové frekvenci.

Výhody: 

  • trénujete kardiovaskulární systém
  • za hodinu spálíte větší množství energie 
  • šetří čas

Nevýhody:

  • díky zvýšené zátěži vytváříte potřebu více regenerovat a tak dřív nebo později přijde celkové únava a vyčerpání. 
  • nelze takto trénovat každý den po dlouhou dobu

A co je ideální proto, abyste zhubnuli? Jak co a jak kdy. Všechno podřiďte tomu, jaký máte denní režim, jak se ten den cítíte a kolik máte času. Ideálně oba způsoby kombinujte a vyhnete se tak nudě. V neposlední řadě musíte hlavně zapracovat na vašem jídle, abyste jedli méně kalorií, než za celý den spolu s cvičením vydáte. 

Hodně štěstí!

(a pokud nechcete čekat na štěstí, připojte se do jednoho z mých programu Jdidosebe online, Jdidosebe Mansformation a nebo mě můžete kontaktovat výhradně ohledně výživového koučinku na adrese – jakub@jdidosebe.cz )

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Co když průměrnost is the new black?

Co když průměrnost is the new black?

Naše společnost je nastavená na výkon. To nikdo nepopře. Chceme vždycky to NEJ! A když to nemáme, chceme alespoň sledovat jaký to je, když to někdo má.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Je čas na změnu životního stylu?