Jak jednoduše monitorovat svůj zdravotní stav, aniž byste chodili každý měsíc na odběry krve?

V minulém článku jste se mohli dozvědět, proč je tak moc důležité měřit všemožné tělesné parametry pro udržení motivace v případě, že chcete zhubnout a také jaké konkrétní parametry to jsou. V tomto článku se dozvíte co dalšího lze na zařízení InBody měřit a jakým způsobem můžete obecně vyhodnocovat zlepšení vašeho celkového zdravotního stavu bez častých odběrů krve. 

Jak jsem již uvedl v minulém článku, základem měření na InBody je změření poměru  svalů a tuků v těle. Co se týče tuků, existují 3 typy. Podkožní, útrobní a nitrosvalový, přičemž většina tuku je umístěna v podkoží a to je ten tuk, který se na nás tak nehezky třese. Útrobní tuk je umístěn mezi orgány a jeho velké množství se lidově nazývá „pivní pupek“. Lidé se zvýšenou hodnotou útrobního tuku nedokážou zatáhnout břicho. Problém tohoto tuku je, že jeho zvýšená hodnota jde ruku v ruce s vyšším rizikem onemocnění, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, kardiovaskulární choroby ale dokonce i demence a stárnutí.

Se svaly je to jednoduché. Skládají se pouze z vody, minerálů a svalové hmoty. Svaly jsou metabolicky aktivní. To znamená, že spalují energii pouze tím, že jsou. Proto si 100kg kulturista může dovolit sníst mnohem více jídla a bude hubnout, zatímco 100kg tlouštík ještě přibere. Svaly potřebujeme nejen pro spalování tuků, ale také pro zdravý pohyb. S věkem také přirozeně ztrácíme svalovou hmotu a to pak může být příčinou dalších onemocnění. Takže nechtít svaly je hřích a představa, že když začnete cvičit a budete enormně přesvalení je pouze iluze. Tělo zbytečně moc svalů nepotřebuje a proto k jejich extrémní tvorbě potřebujete vynaložit opravdu extrémní úsilí.

Aby toho nebylo málo InBody také dokáže zjistit jaké je rozložení svalů a tuků v celém vašem těle. Tímto se krásně dají vyhodnotit případné svalové dysbalance např. z jednostranné práce, specifických sportů a nebo po úraze. Díky tomuto měření můžete se svým trenérem pracovat na korekci a InBody ukáže, jak moc se vaše tělo adaptuje na tréninkovou zátěž. V rámci měření se také InBody zaměřuje na vyváženost horní a dolní poloviny těla a taktéž pravé a levé strany. 

To bychom měli k svalům a tukům. Co tu máme dále? Zadržování vody. Voda tvoří více než polovinu hmotnosti dospělého člověka. Její obsah se mění s věkem a je závislý na pohlaví. U dospělých a zdravých mužů je to cca 60-65%, u žen může kvůli postupnému zvětšování tukového podílu klesnout podíl vody na 55%. Voda výrazně ovlivňuje naši hmotnost. U dospělých lidí může kvůli zadržování vody kolísat tělesná hmotnost až o 3 kg, aniž by byly vidět otoky. Mezi spolehlivé původce patří nedostatečný pitný režim, nadměrná konzumace sladkých a slaných potravin, příliš časté pití kávy a alkoholu, nedostatek pohybu, zvýšená zánětlivost ale také velké přetížení po tréninku. Tímto lze odhalit některé režimové chyby, na kterých klienti mohou začít pracovat, ale také přijmout fakt, že výsledky nemusí být za každou cenu tak špatné, jak na první pohled vypadají. Pokud zhubnete spousty tuku a budete se zrovna měřit po těžkém tréninku nohou, InBody to krásně rozliší. to by vaše domácí váha nezjistila a zůstal by vám brouk v hlavě proč jste asi nezhubnuli. Navíc když jste minulý den tak urputně makali. 

Hustota kostí. Přístroje InBody vám dokážou změřit celkové minerální látky, navíc dokážou rozlišit minerální látky vázané _v kostech. Tohle je velmi užitečné například u malých sportovců, kde se často vyskytuje nízká kostní hustota nebo nedostačná aktivní svalová hmota. U žen je riziko v přechodu, kdy se začíná snižovat kostní hustota. To všechno může následně ovlivnit křehkost a lámavost kostí.

Co byste měli vědět, než se vydáte na první měření InBody? 

Příjem potravy a vody před měřením

Jako nejideálnější doba na provedení měření je ráno na lačno. Chápu, že tyto podmínky se nedají vždy za každou cenu dodržet a proto moje klienty před měřením upozorním, aby v den měření jedli běžná jídla, na která jsou zvyklí. V ideálním případě, aby si dali velmi podobná jídla, která jedli při prvním měřením. To samé platí pro četnost jídel a množství vypité vody. Měli by také dorazit na měření ideálně ve stejnou denní dobu. 

Fyzická aktivita

Klienty měřím většinou těsně před tréninkem. Tím zajistím, že jsou pravděpodobně nejdéle od našeho posledního tréninku. Neměli byste se měřit ihned po tréninku a den po náročném cvičení. Zvláště pokud cítíte velkou bolestivost svalů.

Nemoc, flámy apod

Měření také nedoporučuji dělat po proflámovaném víkendu, nebo během probíhající nemoci. Spálená kůže ze sluníčka může také ovlivnit výsledky. 

Shrnutí

Pokud bych to shrnul jednou větou. Choďte na měření v pravidelné denní době za předpokladu, že poslední dva dny ve vašem životě probíhaly ve standartním režimu. Nic víc, nic míň. Není třeba v tom hledat vědu. :) 

Jak využíváme InBody v našich programech? 

InBody je velmi mocný motivační nástroj. V našich programech Mansformation a Jdidosebe měříme klienty v rámci členství každý měsíc, aby viděli jaký mají progres a byli jsme schopni rychle reagovat v případě pokud výsledky neodpovídají očekáváním. Výsledky si klienti také sdílejí v rámci svých malých tréninkových skupinek a to na motivaci a vzájemnou podporu funguje velmi dobře.

Kde se můžete na InBody změřit? 

Třeba v našem gymu i mimo naše programy. Stačí se ozvat na jakub@jdidosebe.cz a rádi si s vámi domluvíme na termínu.

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Co když průměrnost is the new black?

Co když průměrnost is the new black?

Naše společnost je nastavená na výkon. To nikdo nepopře. Chceme vždycky to NEJ! A když to nemáme, chceme alespoň sledovat jaký to je, když to někdo má.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Je čas na změnu životního stylu?