Chci zhubnout, ale nemám na to čas!

S touto argumentací se setkávám dnes a denně. A možná je to ten nejčastější argument ze všech možných. “Chtěl bych, ale nemám na to čas”. Záměrně nepíšu výmluva, protože věřím, že ten čas opravdu nemáte. 

Věřím tomu, protože velká většina mých klientů, mezi které patří majitele firem, lidé z top managementu a podnikatelé mají opravdu nabitý program od rána do večera. Tito lidé za mnou přijdou s prosbou o pomoc, ale zároveň s obavou, že to nebudou časově zvládat a přesto to nakonec zvládnou. 

A proto bych vám v tomto článku chtěl ukázat, jakým způsobem si čas můžete „vytvořit“.

V první řadě vás poprosím, abyste se zamysleli nad tímto tvrzením. „Problém není v tom, že nemáte čas, ale že se nezabýváte tím, co všechno vám čas zabírá.“

Kámen úrazu č.1 - Neznám svoje priority a jakou hodnotu mi přináší

Abych vám to přiblížil, uvedu příklad z programu Mansformation. Součástí programu je část věnovaná nastavení cílů. 

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolikrát jste během dne vtažení do řešení problémů ostatních, místo toho abyste řešili svoje vlastní cíle a priority? Kolik času trávíte tím, že hasíte každodenní požáry, místo toho, abyste řešili jak věci automatizovat a případně delegovat? Víte vůbec co jsou vaše priority a proč jsou důležité? Případně jaké činnosti vám přinášejí nejvíce zisků?

A víte čeho vlastně opravdu chcete doshánout (v práci, v životě)? Pokud jste se ve většině otázek viděli a nebo jste si tyto otázky nikdy nepoložili, pak budu možná správně hádat, že patříte mezi lidi, kteří se nechají unášet proudem každodenního dění, kteří si obhajují, že toho mají spoustu na práci a že nemají čas. Proto prvním krokem v programu Mansformation je nastavení cílů a ujasnění si priorit. A to nejen v oblasti těla, ale také mysli, vztahů a práce. Děláme méně, ale správně. A tím vytváříme prostor.

Kámen úrazu č.2 - Prokrastinace a vyčerpání

A co věci kolem? Jak dlouho vám ráno trvá se dostat do „flow“? Jak dlouho jste schopni se ve „flow“ udržet? Jaké dopady má na vaše soustředění a efektivitu rodinné vztahy a zázemí? Kolik času trávíte přes den řešením drobných úkolů, místo abyste se soustředili na ty klíčové? Jak moc vás dokážou vyčerpat stresové situace(doma i v práci), kdy už nejste schopni zbytek dne vůbec nic dělat? Kolik času trávíte tím, že se večer dostáváte z tohoto šíleného kolotoče, který jste přes den zažili? Řeknu to na rovinu. Jsou to někdy i hodiny. Ne minuty. Ale hodiny!

Proto dalším krokem v programu je zaměřit se také na sebe a vlastní rodinu. Zajistit všechno potřebné, aby doma převládalo přátelské prostředí a podpora. Protože není nic horšího, než být v práci vyčerpaný a nesoustředěný z řešení problému doma. 

K tomu přidat nástroje, které pomahají třídit vlastní myšlenky, pocity a řešit konflitkní situace. Tímto se zvýší soustředění a efektivita. Což opět ušetří další čas. 

Komen úrazu č.3 - Nekvalitní palivo a málo pohybu

Jak chcete být výkonní když nástroj (vaše tělo), který je vykonavatelem toho všeho krmíte nekvalitním palivem a neudržujete v dobré kondici? Tady nemluvíme pouze o fyzické kondici. Dobrý strava a pohyb ovlivňují také kognitivní funkce. 

Takže tím, že vytvoříte prostor chodit pravidelně cvičit a mít mentální sílu začít přemýšlet nad jídlem opět navýšíte svoji výkonnost, soustředění a efektivitu. Což nevyhnutelně opět vytvoří další čas. Tento bod je takový perpetum mobile, pokud ho začnete dělat, sámo vaši absenci času vyřeší.

Závěrem

Tyto 3 přístupy nemusíte řešit krok za krokem, ale můžete se do všech pustit najednou. Možná to ve vaší současné situaci zní jako utopie, ale jsem opakovaně svědkem toho, že to funguje nejen na lidech kolem mě, ale hlavně na mě osobně.

Stačí pouze přijmout myšlenku, že věci se dají dělat i jinak, než je v současné chvíli děláte. A ve finále si uvědomíte, že proto, abyste transformovali vaše tělo, musíte zároveň transformovat způsob, jakým přemýšlíte. Jde to ruku v ruce. A právě proto k programu Mansformation neodmyslitelně patří nastavení mysli. Není to jenom cool bonus, kterým vylepšujeme produkt. Je to pilíř, na kterém stavíme úspěch našich klientů.

Více informací najdete na www.mansformation.cz

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Moje vystoupení v podcastu 3 fotři

Byl jsem pozvaný do podcastu Tři fotři, jako třetí fotr do party. Mluvili jsme velmi neformálně o zásadních tématech.

Co když průměrnost is the new black?

Co když průměrnost is the new black?

Naše společnost je nastavená na výkon. To nikdo nepopře. Chceme vždycky to NEJ! A když to nemáme, chceme alespoň sledovat jaký to je, když to někdo má.

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

Disciplína jako nejvyšší forma sebelásky

A tahle moje fotka z roku 2013 ukazuje míru disciplíny, která je daleko za její hranou. Je tak daleko, že na tu sebelásku vůbec nedohlídne.

Je čas na změnu životního stylu?